Zdravie

Všetko, čo ste chceli vedieť o káve bez kofeínu

Radi by ste vyskúšali bezkofeínovú kávu, no stále o nej nemáte dostatok informácií? Chceli by ste vedieť, prečo je jej cena vyššia, koľko je v nej kofeínu alebo ako sa vlastne vyrába? Potom čítajte ďalej, pretože práve to sú 3 otázky, ktoré vám teraz zodpovieme.

Prečo je káva bez kofeínu drahšia?

Hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje cenu potravín, je ich výroba. Bežná káva sa po oberaní praží a podľa potreby aj melie. Nakoniec sa zabalí a putuje do regálov predajní. V prípade kávy bez kofeínu je pridaný ešte jeden krok – odstránenie kofeínu. K tomuto kroku dochádza ešte pred pražením a vyžaduje si konkrétnu technickú výbavu, ktorej nákup a prevádzka čosi stojí. Spôsobov, ako kávu zbaviť kofeínu je viacero a líšia sa nielen použitými chemikáliami, ale aj nákladmi.

Je káva bez kofeínu úplne bez kofeínu?

Ako sme už spomenuli vyššie, káva bez kofeínu sa vyrába odstraňovaním kofeínu z bežných kávových zŕn. Procesy odstraňovania kofeínu však nie sú dokonalé, a tak vždy ostáva isté stopové množstvo tejto látky prítomné v zrnách. Bezkofeínová káva je tým pádom mierne zavádzajúci pojem, a tak by bolo vhodnejšie hovoriť o „dekofeinizovanej“ káve. Podiel kofeínu sa môže pohybovať v rozmedzí 0,1-3 % z pôvodného množstva.

Vedeli ste, že…

… káva bez kofeínu sa vyrába z bežných kávových odrôd ako Arabica či Robusta?

Ako sa vyrába káva bez kofeínu?

Najefektívnejším spôsobom výroby bezkofeínovej kávy je „Swiss Water“. Zrná sú najskôr ponorené do horúcej vody, ktorá z nich uvoľní cukor, tuky a samozrejme aj kofeín. Takto obohatená voda je následne prefiltrovaná cez uhlíkový filter, ktorý vyseparuje prírodné kávové chute od nežiaduceho kofeínu. Vzniká tak roztok, ktorý označujeme ako „zelený kávový extrakt“. Extrakt je následne opäť zmiešaný so zrnami, ktorým vráti ich vynikajúcu kávovú chuť. Takýmto spôsobom prídu zrná až o 99,9 % kofeínu.

Na výrobu bezkofeínovej kávy sa však dajú použiť aj rôzne chemikálie. Jednou z nich je aj etylacetát a tento proces je tiež označovaný ako proces prirodzeného odstraňovania kofeínu. Etylacetát má významné schopnosti viazať čistý kofeín, takže všetky ostatné látky v káve ostávajú. Jedná sa o trochu lacnejšiu metódu, pri ktorej sa odstráni 96-97 % kofeínu.

Ďalšou metódou výroby je využitie chemickej látky označovanej ako dichlormetán. Zrná sú najskôr vložené do horúceho vodného kúpeľa, ktorým sa začne odstraňovanie kofeínu. Následne sú zrná vložené do ďalšieho kúpeľa, ktorý tento raz obsahuje spomínanú chemickú zlúčeninu. Tento spôsob výroby je zo všetkých najlacnejší, no zároveň značne ovplyvňuje chuť kávy. Opäť sa ním dá odstrániť 96-97 % kofeínu.

Bezkofeínová káva píše svoju históriu už viac ako 100 rokov. Prvý takýto nápoj uzrel svetlo sveta v roku 1906, no odvtedy sa v bezkofeínovej kultúre mnoho zmenilo. Dnes sa jedná o lahodného a zdravotne v podstate nezávadného konkurenta bežnej kávy. Bude vaša ďalšia šálka bez kofeínu?

Leave a Comment