Bývanie

Drevené, alebo elektrické udiarne?

Údenie je úplne unikátna forma konzervácie potravín, ktorá má na Slovensku dlhú tradíciu. Údené Slováci milujú, a to či už ide o mäso alebo syry. Kto raz ochutnal domáce, veľmi dobre vie, že s tým kupovaným sa porovnávať nedá. Otázkou je, akú si domov zaobstarať udiareň, ak si chcete sami vyrábať údené lahôdky.

Dnešný svet ponúka radu možností. Udiareň si môžete od základov postaviť sami, toto riešenie však odporúčame pre pokročilých používateľov. Pre väčšinu ľudí je bezpečnejšie a jednoduchšie si udiareň kúpiť. Lenže akú?

Moderné elektrické udiarne sú pohodlné

Moderné technológie priniesli elektrické udiarne. Vyrábajú sa obvykle z nerezovej ocele, takže sa nemôžu vznietiť, a sú ideálne najmä pre tých, ktorí chcú údiť bez starostí. Teplotu údenia si totiž nastavíte pomocou termostatu a ďalej nič neriešite. Pri lacnejších modeloch prikladáte piliny do ohniska, tie drahšie proste len zapnete, pretože majú vlastný generátor dymu.

Takéto elektrické udiarne možno postaviť na terasu, pod pergolu, niektoré sa dajú aj dobre prenášať, takže si ich so sebou vezmete napríklad na chatu. Len musíte mať niekde blízko zásuvku.

Staré dobré drevené udiarne majú svoje čaro

Stále sa však nájde dosť ľudí, ktorí uprednostňujú drevené udiarne. Pomalé údenie studeným dymom po starom má totiž svoje jedinečné čaro, navyše sú drevené udiarne značne lacnejšie.

Údenie v nich je zážitkom a celodenným procesom. Vyžadujú neustály dohľad a prikladanie, zato dávajú veľa možností. Ovplyvniť chuť údených pokrmov môžete napríklad výberom vhodného dreva. Inak chutí údené pripravené na slivke, inak na buku. Používať možno aj drevené štiepky alebo pelety.

Drevenú udiareň si síce neprenesiete, zato však ponúkne dostatok priestoru pre údenie mäsa, klobásy, rýb i syrov. Pri výbere kvalitnej udiarne sa pritom vôbec nemusíte báť pripáleného mäsa alebo klobás ani zadechtovaných kusov slaniny.

Leave a Comment